vineri, 11 martie 2011

"Voile lui Dumnezeu"

         "...Multi cred ca cel care sufera este negresit pacatos. Ei banuiesc, neintemeiat si naiv, ca necazurile vin mereu ca pedeapsa pentru calcarea legii dumnezeiesti. Asa s-a petrecut in cazul dreptului si mult incercatului Iov. Cei trei prieteni ai lui, care l-au vizitat in timpul durerilor sale , cu toate ca nu cunosteau vreun pacat al lui, ii ziceau : < Au nu cumva grozava e rautatea ta si multe, fara numar, pacatele iti sunt? >{Iov, 22, 5}.
          ...Si astazi ii aud pe multi spunand : <Daca Dumnezeu i-ar iubi pe saraci, nu i-ar fi facut saraci>. Iar altii, vazand vreun om milostiv suferind de o boala grea, ii intreaba : < Unde s-au dus milosteniile tale? Unde s-au dus binefacerile tale?>. Intrebari prostesti.
     Cum Il osandesti , omule, pe Dumnezeu cu atata usurinta si graba? Ar putea vreodata Dumnezeu sa-i urasca pe saraci si pe virtuosi , si sa-i iubeasca pe bogati , si desigur pe cei rai si nemilosi? Ca sa nu pacatuiesti prin asemenea blasfemii si cugete nebune iti voi explica ce iubeste si ce scarbeste Dumnezeu.
       Dumnezeu il iubeste pe cel care pazeste poruncile Sale...nu pe cel care are bogatii, nu pe cel care este sanatos...Si pe cine scarbeste Dumnezeu? Pe cel care nu pazeste poruncile Lui.
       Asadar, atunci cand vezi pe cineva care nesocoteste voia si legea lui Dumnezeu , fie ca-i bogat, fie ca-i sanatos, sa nu te indoiesti ca Dumnezeu si-a intors fata de la el. Dimpotriva, pe cel virtuos si evlavios, fie ca-i sarac, fie bolnav, Dumnezeu il iubeste. N-ai auzit ce spune Scriptura? <Domnul il cearta pe cel pe care-l iubeste si-l bate pe fiul caruia-i poarta de grija> {Proverbe 3,12}
...Nu trebuie sa ne para rau pentru cei care sunt incercati si sufera, ci pentru cei care, in vreme ce pacatuiesc, nu sunt pedepsiti. Pedepsele, de altfel, impiedica pacatul si conduc la virtute.Insa daca e asa, imi veti spune , daca intr-adevar pedepsele indeparteaza raul, de ce nu ne pedepseste Dumnezeu pentru fiecare pacat al nostru? Va voi raspunde: daca Dumnezeu l-ar fi pedepsit pe fiecare om pentru fiecare pacat al lui, omenirea intreaga ar fi pierit si posibilitatea mantuirii s-ar fi irosit".
       Sfantul Ioan Gura de Aur "Problemele vietii", Editura Cartea Ortodoxa- Editura Egumenita, pag.19-21.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu