marți, 1 martie 2011

Actul de a constientiza...

"Cel care a devenit intr-adevar constient, vede pretutindeni un singur lucru: ca tot ce se naste moare, ca tot ce are inceput  va avea si un sfarsit, ca totul este un flux. Nu merita sa te agati de nimic de aici, nu merita sa posezi nimic, deoarece totul va disparea mai devreme sau mai tarziu. de aceea, un om constient, va trai prin non-posesivitate. El fiinteaza in lume detasat, calm, relaxat, vazand pretutindeni decaderea si inaltarea si stiind ca lucrurile apar si dispar; el ramane un martor detasat. Cand ii apare suferinta, el nu isi va face nici un fel de griji, pentru ca stie ca aceasta va disparea; cand isi face aparitia fericirea, nu se va infierbanta, nu va deveni entuziasmat, deoarece stie ca si aceasta este efemera.
  Constiinta ii da o noua viziune, un nou tip de privire-fara nici un fel de pasiune si patimi. El doar priveste, fara sa doreasca. Iar cand privesti limpede, fara ca in interiorul tau sa existe nici macar o singura dorinta, lumea va arata cu totul diferit. Priveste prin dorinte si totul va fi colorat de acestea; tu vei colora si impodobi totul in functie de dorinta pe care o ai.
  ... Toti privesc  doar din propriile lor interese, din lumea dorintelor, a asteptarilor, a pasiunilor, lacomiei, invidiei. Exista o mie si unul de lucruri care stau intre tine si lumea ta interioara; de aceea nu o poti vedea clar.
    Odata ce ochii ti s-au limpezit, ti s-au curatat complet de impuritati, tu vei deveni o oglinda pura, care va reflecta exact ceea ce este. Si acesta este adevarul, iar adevarul elibereaza- dar trebuie sa fie descoperit de tine. Adevarul meu nu te poate elibera...Singura posbilitate de a fi cu adevarat liber este sa descoperi singur adevarul. Si tot ce trebuie sa faci este sa privesti cu ochi nepartinitori, neperturbati de nimic si de nimeni.
...Transcede dualitatea si...te trezesti din somn...
...Pe Buddha il poti iubi, dar niciodata nu vei putea sa-l urmezi; pe Hristos nu il poti imita, ci doar iubi. Si , bineinteles, numai iubirea te poate ajuta sa intelegi , iti va da curaj sa pornesti in cautare, iti va inatari spiritul pentru a putea patrunde in necunoscut. Ea iti va fi de un imens ajutor, deoarece in aceasta calatorie mergi fara nici un fel de harti si te avanti intr-un ocean complet necunoscut. Celalalt tarm nu este vizibil si nu ai nici o garantie ca vei ajunge vreodata la el. Insa, cand il iubesti pe Buddha, pe Hristos, pe Lao Tzu, pe Krishna, pe Zarathustra, in inima ta apare o incredere totala : malul celalalt trebuie sa existe, din moment ce au existat cateva fiinte care au ajuns la el. Daca voi porni in cautarea sa cu intreaga  mea fiinta, atunci am siguranta ca o sa-l descopar.
   Insa riscul este foarte mare si trebuie sa faci totul singur; nimeni nu te poate insoti pe cale"

       OSHO "Dhammapada calea legii divine revelata de Buddha- volumul 7 , Editura RAM 2003"

Dintr-o alta perspectiva, despre Dumnezeu...

" Tine minte: Dumnezeu nu este nici barbat si nici femeie. Sau, poti spune ca este ambele si nici una. Dumnezeu este sinteza finala a tuturor opusilor. Barbatul este o extrema, femeia alta extrema. Dumnezeu nu este o extrema , el este intreaga existenta. El este atat de vast incat poate contine toti polii opusi-acestia devin complementari in el/ea...
     Dumnezeu nu este nici barbat si nici femeie. De fapt, Dumnezeu nu este o persoana...Inlatura-ti din minte aceasta idee ca Dumnezeu este un batranel care sta in cer pe un tron din aur , de unde ne controleaza pe toti-un fel de papusar suprem.
     Dumnezeu nu este o persoana, ci este armonia finala a existentei. Aminteste-ti in permanenta de aceasta armonie , de muzica, de melodicitate...si vei cunoaste dumnezeirea. Asculta trilul unei pasari ... si vei fiinta in dumnezeire. Aceasta tacere in care traim acum...iata dumnezeirea...
      Existenta este sinonima cu Dumnezeu."
               OSHO, "Dhammapada - calea legii divine revelata de Buddha-volumul 7", Editura RAM 2003, pag.127-128.Poarta spre divin...

"Omul este aproape un robot; el inca nu poate fi numit fiinta umana, deoarece traieste total inconstient, este pe deplin adormit.Pentru un om cu adevarat constient, multe lucruri vor deveni imposibil de facut. In primul rand, lui ii va fi imposibil sa se indragosteasca. Indragostirea pe care o cunosc oamenii este doar un proces biochimic, hormonal;ei sunt subjugati de iubire.Un om constient se va inalta in iubire; calitatea iubirii lui devine cu totul aparte.Aceasta nu mai este dependenta de o relatie exterioara, ci este mai degraba o stare a fiintei. El este atat de plin de iubire, incat nu poate sa nu o impartaseasca si face asta intr-un mod cu totul neconditionat, fara sa mai ceara nimic in schimb; el va fi pe deplin multumit ca nu i-a fost respinsa iubirea. Cand traiesti prin iubire te simti recunoscator, iar prezenta ta nu va fi o incatusare pentru celalalt. Nu vei fi absolut deloc posesiv, ci ii vei acorda celuilalt o libertate neconditionata. Iar cand iubirea ofera libertate, iubitii incep sa se inalte, sa se ridice spre Dumnezeu. Iubirea devine o poarta spre Divin."

                                                                                                                                           OSHO