miercuri, 2 martie 2011

EGOOOO!!! Lumesc...sau spiritual...

       "...toate egourile sunt periculoase, deoarece egoul este o entitate falsa. De fapt, el nu exista. El se afla acolo datorita faptului ca tu nu esti deloc constient, nu stii cine esti.
           Egoul este precum intunericul. Intunericul nu are o existenta proprie, ci este doar absenta luminii. De aceea nu poti actiona niciodata in mod direct asupra intunericului. Daca vrei sa-l inlaturi, nu o vei putea face decat prin intermediul luminii, deoarece este existentiala, ea are o existenta pozitiva...
           Egoul este o non-entitate; este absenta constientizarii, a atentiei. Ori de cate ori nu esti constient, egoul, intunericul se reinstaleaza in fiinta ta.
           Si toate egourile sunt periculoase, deoarece prin ele oamenii traiesc in ceva ne-existential. Ei traiesc pentru ceva ce nu exista, se sacrifica pentru ceva inexistent. Acesta este pericolul. O viata reala este sacrificata pe altarul unui obiect ireal.
           Toti alearga dupa bani, dupa prestigiu, dupa putere, dar, de fapt, nimeni nu este interesat de bani , putere sau prestigiu. Acestea sunt caile prin care supravietuieste egoul. Daca ai mai multi bani, vei avea si un ego mai puternic. Dorinta fundamentala este expansiunea egoului, insa cu cat acesta este mai puternic, cu atat intunericul interior devine mai dens...
            Insa , egoul spiritual este cel mai periculos dintre toate, deoarece el nu este la fel de grosier cum sunt celelalte...este foarte subtil; el este precum un parfum. Din acest motiv, nici nu il poti indeparta la fel de usor ca pe o piatra. Si cu cat devine mai spiritual, cu atat devine mai subtil. El devine pios, umil, religios si cand o otrava este pioasa, bineinteles va fi extrem de periculoasa , deoarece tu vei crede ca este un nectar.
             ...un om obisnuit se poate lauda ca are foarte multi bani , dar o persoana religioasa va pretinde ca ea este cea mai virtuoasa din lume...si chiar va cauta sa-si manifeste puterile spirituale.
             ...Renunta la ideea ca esti separat de existenta. Si nu te gandi sa incepi sa lupti cu egoul, acesta este un nonsens.Tot ce trebuie sa faci este sa dai nastere la cat mai multa constientizare, sa devii din ce in ce mai plin de lumina, sa fii din ce in ce mai atent si, vei vedea, egoul va disparea de la sine. Iar cand egoul dispare singur , atunci vei fi coplesit de o binecuvantare extraordinara, vei trai beatific si liber. Cand in tine nu mai exista nici un ego-nici lumesc si nici spiritual - atunci esti una cu Dumnezeu. Bariera, ultima bariera a fost inlaturata.
               Si a cunoaste Divinul inseamna a experimenta viata in simplitatea si frumusetea ei deplina. A-l experimenta pe Dumnezeu inseamna a experimenta adevarul in eternitatea sa. Atunci vei trai dincolo de nastere si moarte, dincolo de timp si minte."

            OSHO "Dhammapada calea legii divine revelata de Buddha" - volumul 7 , Editura RAM, 2003, pag.89-92.

                  Nota Bene:
                  Fara  a avea pretentia de a discuta aici un subiect atat de delicat si complicat precum este personalitatea lui OSHO si opera sa ,ori convingerile sale existentiale si calea propusa de el, doresc sa precizez  doar ca il gasesc pe OSHO... (aici, in aceste scrieri - din conferintele sale),  foarte actual...pentru eternitate...si ca, cel putin din perspectiva acestor spilcuiri ale subiectelor abordate , pare, in opinia mea,  foarte aproape de... gandirea crestin-ortodoxa! De fapt, adevarul e universal...nu?! Doar ca e spus cu alte cuvinte...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu