marți, 1 martie 2011

Actul de a constientiza...

"Cel care a devenit intr-adevar constient, vede pretutindeni un singur lucru: ca tot ce se naste moare, ca tot ce are inceput  va avea si un sfarsit, ca totul este un flux. Nu merita sa te agati de nimic de aici, nu merita sa posezi nimic, deoarece totul va disparea mai devreme sau mai tarziu. de aceea, un om constient, va trai prin non-posesivitate. El fiinteaza in lume detasat, calm, relaxat, vazand pretutindeni decaderea si inaltarea si stiind ca lucrurile apar si dispar; el ramane un martor detasat. Cand ii apare suferinta, el nu isi va face nici un fel de griji, pentru ca stie ca aceasta va disparea; cand isi face aparitia fericirea, nu se va infierbanta, nu va deveni entuziasmat, deoarece stie ca si aceasta este efemera.
  Constiinta ii da o noua viziune, un nou tip de privire-fara nici un fel de pasiune si patimi. El doar priveste, fara sa doreasca. Iar cand privesti limpede, fara ca in interiorul tau sa existe nici macar o singura dorinta, lumea va arata cu totul diferit. Priveste prin dorinte si totul va fi colorat de acestea; tu vei colora si impodobi totul in functie de dorinta pe care o ai.
  ... Toti privesc  doar din propriile lor interese, din lumea dorintelor, a asteptarilor, a pasiunilor, lacomiei, invidiei. Exista o mie si unul de lucruri care stau intre tine si lumea ta interioara; de aceea nu o poti vedea clar.
    Odata ce ochii ti s-au limpezit, ti s-au curatat complet de impuritati, tu vei deveni o oglinda pura, care va reflecta exact ceea ce este. Si acesta este adevarul, iar adevarul elibereaza- dar trebuie sa fie descoperit de tine. Adevarul meu nu te poate elibera...Singura posbilitate de a fi cu adevarat liber este sa descoperi singur adevarul. Si tot ce trebuie sa faci este sa privesti cu ochi nepartinitori, neperturbati de nimic si de nimeni.
...Transcede dualitatea si...te trezesti din somn...
...Pe Buddha il poti iubi, dar niciodata nu vei putea sa-l urmezi; pe Hristos nu il poti imita, ci doar iubi. Si , bineinteles, numai iubirea te poate ajuta sa intelegi , iti va da curaj sa pornesti in cautare, iti va inatari spiritul pentru a putea patrunde in necunoscut. Ea iti va fi de un imens ajutor, deoarece in aceasta calatorie mergi fara nici un fel de harti si te avanti intr-un ocean complet necunoscut. Celalalt tarm nu este vizibil si nu ai nici o garantie ca vei ajunge vreodata la el. Insa, cand il iubesti pe Buddha, pe Hristos, pe Lao Tzu, pe Krishna, pe Zarathustra, in inima ta apare o incredere totala : malul celalalt trebuie sa existe, din moment ce au existat cateva fiinte care au ajuns la el. Daca voi porni in cautarea sa cu intreaga  mea fiinta, atunci am siguranta ca o sa-l descopar.
   Insa riscul este foarte mare si trebuie sa faci totul singur; nimeni nu te poate insoti pe cale"

       OSHO "Dhammapada calea legii divine revelata de Buddha- volumul 7 , Editura RAM 2003"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu